JA Bookshop - шаблон joomla Joomla

Neobična slikovnica 'Zeko koji želi zaspati' objavljena je u više od 40 zemalja i izazvala je veliko interesovanje roditelja koji imaju problema sa uspavljivanjem djece.

Naime, švedski psiholog Carl-Johan Forssén Ehrlin je priikom pisanja ove naizgled jednostavne, no neobično napisane, priče sarađivao s brojnim psiholozima i psihoterapeutima i tako osmislio inovativnu metodu u kojoj koristi sofisticirane psihološke tehnike utkane u priču te na taj način pomaže djeci da se opuste, utonu u san i spavaju mirno tokom noći. Autro ističe da tu nema posebne čarolije, nego ponešto nauke – priča sugerira dječjoj podsvijesti da zaspi. Ako ste nekada proučavali meditaciju ili se bavili njom, brzo ćete prepoznati vokabular i tehnike koje slikovnica donosi – duboko disanje, opuštanje mišića, osjećaj težine tijela i smirenosti, ostavljanje briga i problema iza sebe, ponavljanje varijacija izraza; spava ti se, sada zaspi…

Prilikom čitanja slikovnice ‘Zeko koji želi zaspati’ roditelji bi trebalo da prate upute autora, poput kada je potrebno naglasiti određenu riječ ili rečenicu, kada bi trebalo čitati sporije i mirnijim glasom, kada je potrebno zijevnuti ili izgovoriti djetetovo ime ili posuti čarobni prah za uspavljivanje.  Navedene radnje zajedno sa samom pričom, koja sadrži posebne rečenične konstrukcije i izbore riječi, omogućavaju da se dijete opusti, umiri i pripremi za lagodan san.

Jedna od preporuka jest i da dijete tokom čitanja ne gleda u ilustracije, nego da opušteno leži. Na roditelju je da prilagodi svoje izvođenje priče nakon što vidi kako dijete reagira na pojedine predložene aktivnosti. Primjerice, ako se na spomen svog imena dijete previše razbudi, taj se dio može izostaviti, a ako ga pojedini dijelovi priče čine više pospanim, možete ih ponoviti. Pristup svakog roditelja individualan je i treba biti usklađen s djetetovim reakcijama. Ponekad će dijete zaspati već nakon nekoliko stranica priče, no u samom početku vjerojatno će za to biti potrebno i nekoliko puta pročitati priču. Sa sticanjem rutine te uspostavljanjem mirne i opuštajuće atmosfere dijete bi svaku večetrebalo zaspati sve brže i brže. Tajna protkana u redovima ove priče krije se u sugestiji djetetu da se fokusira na opuštanje i tako lakše utone u san.

Slikovnicu, osim za večernje uspavljivanje, možete koristiti i tijekom dnevnog odmora, individualno, ali i na većoj skupini djece, primjerice u vrtiću. Sama priča prati dogodovštine Zeke Zekana koji želi zaspati, no ne može, pa se u pratnji Mame Zečice uputi do čika-Zijevka koji mu uvijek pomogne. Putem susreću tople i ljubazne likove – Puža Pospanka i Dremljivu Sovu. 

Roditelji koji slikovnicu Zeko koji želi zaspati koriste za uspavljivanje slažu se u jednome – slikovnica je moćna i uistinu pomaže da dijete brže utone u san!