JA Bookshop - шаблон joomla Joomla

Kada sam pogledao knjigu Ovaj svet može da bude bolji u izdanju Kreativnog centra, pomislio sam "Sad će Grk da objašnjava kako Grci nisu baš takvi kakve ih se želi prikazati na zapadu i kako je za njeno trenutno stanje kriva isključivo Njemačka (uz svesrdnu pomoć međunarodnih finansijskih institucija)."

Onda bih mu ja spomenuo desetine hiljada lažnih invalida, penzionere koji penziju primaju godinama nakon smrti, slijepce koji ne koriste naočale a normalno voze auto i slično. Baš sam se naoštrio za jednu dobru raspravu sa doktorom ekonomije, šefom Katedre za političku ekonomiju na univerzitetu u Atini.

Liznem prst i počnem da čitam. Nestrpljivo prevrćući stranice očekujem da on napokon počne da pravda Grke i shvatim da Varufakis u stvari ne govori o Grcima i Grčkoj nego o svjetskoj ekonomiji uopšte. Kakve veze imaju geografski položaj, napredak u tehnologiji i današnji bankarski sistem? Kakva je razlika izmedu plaćanja cigaretama u jednom logoru U Njemačkoj za vrijeme drugog svjetskog rata i kreditnih kartica, novčanica i bitcoina? Kako izgleda kada "sadašnjost posuđuje od budućnosti" i kakve to poslijedice ima na privredu jedne države a u konačnici i na cijeli svijet? Da li će u budućnosti većina država biti u poziciji današnje Grčke? Ovaj svet može da bude bolji ne govori o Grcima i grčkim problemima. Govori o postulatima svjetske ekonomije i uticajima tih postulata na čovjeka, porodicu, društvo, prirodu i planetu Zemlju.

Iako se Varufakis u knjizi obraća svojoj kćerci tinejdžerki, on se u stvari obraća svima nama koji su tu negdje na tinejdžerskom nivou poznavanja načina funkcionisanja današnjih ekonomija i društava. Znamo šta su novci i zašto smještaj na moru košta više u julu nego u oktobru ali kada dođemo do javnog duga, inflacije i MMF-ovih kredita za krpanje budžetskih rupa naših vrlih, mnogobrojnih vlasti, malo se počnemo češati po glavi. Ova knjiga je mali uvod u ovu problematiku i kada je pročitate, češaćete se i dalje samo malo manje. Ili možda više!?

Ja svoju raspravu ostavljam za neku drugu Janisovu knjigu...