JA Bookshop - шаблон joomla Joomla

Elif Şafak jedna je od najčitanijih turskih autorica, a njeni romani nagrađeni su brojnim književnim nagradama i prevedeni na više od četrdeset jezika.

Djela piše i na engleskom i na turskom jeziku, i do sada je objavila 13 knjiga među kojima su romani Istambulsko kopile, 40 pravila ljubavi, Čast i drugi. U svojim romanima Elif Şafak spaja zapadne i istočne tradicije pripovijedanja, ističući glasove žena, manjina, imigranata… i omogućuje nam uvid u njeno pozamašno znanje o istoriji, filozofiji, antropologiji, rodnoj ravnopravnosti, misticizmu, sufizmu.

Osim što je književnica, Elif Şafak je i politikološkinja koja predaje na nekoliko univerziteta u SAD, Velikoj Britaniji i Turskoj. Piše kolumne za nekoliko uticajnih dnevnih listova i nedeljnika, poput The Guardian, The New York Times, The Independent, Huffington Post.

Zahvaljujući saradnji sa izdavačkom kućom Buybook, u knjižari Leda možete pronaći dva njena romana: 40 pravila ljubavi – Roman o Rumiju i Čast.

Povodom objavljivanja romana Čast koji opisuje ubistvo iz časti u kurdsko-turskoj imirantskoj porodici Toprak u Velikoj Britaniji, Elif Şafak istakla je da je kroz pisanje ovog romana nastojala istražiti kako povređujemo ljude koje najviše volimo, fokusirajući se na odnos između sina i majke. Ukoliko bismo ovaj roman morali svesti na samo tri riječi, onda bi to bile: porodica, ljubav i ubistvo. Ukoliko se odlučite na čitanje ove knjige, na samom početku čeka vas sledeća posveta:

"Kada sam imala sedam godina , živjeli smo u kući zelene boje. Jedan od naših susjeda , darovit krojač, često je tukao svoju suprugu . Uvečer bismo slušali vrisku, plač i psovke. Izjutra bismo se vraćali svojim životima. Svi u susjedstvu pretvarali su se da ništa ne čuju, da ništa ne vide.

Ovaj roman posvećen je onima koji čuju, onima koji vide."

Prikaz romana Čast koji je napisala Alis Marić za portal citajknjigu.com možete pogedati ovdje.

U zaključku preporuke za roman 40 pravila ljubavi koju je naslovila Roman o lutajućem dervišu, ljubavi, prijateljstvu i neočekivanoj preobrazbi, Lidija Deduš navodi jednu, od mnoštva predivnih rečenica iz ovog romana: "Svaka istinska ljubav i prijateljstvo priča je o neočekivanoj preobrazbi. Ako smo ista osoba prije i nakon što smo voljeli, to znači da nismo voljeli dovoljno." – i dodaje: "Budete li ista osoba prije i nakon čitanja ove knjige, to znači da niste čitali dovoljno pažljivo." 

Preporuku Lidije Deduš za portal najboljeknjige.com u cijelosti možete pogledati ovdje.

Čast
20.00 KM